4 dana: Prokletije Crna Gora i Kosovo

Posjeta području Prokletija će vas osvojiti na toliko načina. Spektakularni planinski pejzaž, uzbudljivi usponi i druge prelijepe planinarske rute dostupni su osobama svih uzrasta, vještina i izdržljivosti.

Postoji i velik broj istorijskih znamenitosti i šarmantnih starih naselja koje možete da istražite. Posmatrano sa kulturno – istorijskog aspekta, ovaj region je jedan od najraznovrsnijih u Evropi. Predstavlja spoj različitih kultura i religija: pravoslavnih, muslimanskih i katoličkih.
Kreirali smo za vas ovaj četvorodnevni plan putovanja sa ciljem da vam otkrijemo neke od najbolje čuvanih tajni ovog prekograničnog područja između Crne Gore i Kosova.

1. DAN

Dolazak u Plav u poslijepodnevnim satima.

Posjeta Kuli Redžepagica

Poznato je da je Kula Redžepagića nacionalni spomenik kulture, a ujedno i jedna od najslikanijih starih zgrada u Crnoj Gori. Predstavlja lijep primjer tradicionalne lokalne arhitekture i stanovanja. Dobro očuvani artefakti mogu živopisno da prikažu stil života lokalnih stanovnika u prošlosti.

Posjeta Botaničkom vrtu Velemun

Vrt Velemun osnovan je 1993. godine na lokalnom odlagalištu otpada. Danas je to mala i živopisna oaza puna autohtonih biljaka. U bašti ima preko 350 biljaka, što je oko 12% od ukupnog broja biljnih vrsta u Crnoj Gori. Njegov strastveni osnivač i vlasnik sa puno ljubavi i brige sakuplja, čuva, prikazuje i označava biljke. Većinu ih je donio sa obližnjih planina.

Šetnja oko Plavskog jezera

Plavsko jezero je najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Zbog njegovih pritoka i priliva vode iz obližnjih izvora, voda u jezeru se obnavlja na otprilike svaka četiri dana. Ljeti se može plivati a mogući su i razni drugi sportovi na vodi (kajak, čamci, pedaline). Pejzaž koji oduzima dah privlači posjetioce tokom svih godišnjih doba. Jezero predstavlja i odlično mjesto za promatranje ptica. Možete da posmatrate vrste specifične za taj region, a neke od njih su: patka gluvara, glavoč, baljoška, barska kokica, ćubasti gnjurac, mali gnjurac, siva čaplja, vranac.
Jezero je bilo mjesto Evropskog prvenstva u sportskom ribilovu.
Možete da probate tradicionalnu, domaću večeru u seoskom domaćinstvu Savić u selu Pepiće u podnožju planine Visitor, 7 km od Plavskog jezera. Domaćinstvo proizvodi vlastiti ukusni sir, med, džem i druge lokalne specijalitete.

Borovnice i Prokletije

Poznato je da su Prokletije jedna od najvećih prirodnih plantaža borovnica na svijetu.
U čast borovnica organizuju se proslave u cijelom prekograničnom području. U toku jula mjeseca u Plavu se održava čuveni festival Dani borovnice.

2. DAN

Dolazak u dolinu Grebaje

Dolina Grebaje je bajkovita alpska dolina, jedan od najpoznatijih pejzaža Nacionalnog parka Prokletije. Šetnja dolinom otkriva nekoliko čudesa prirode, kao što su „Šuplja vrata“; kamena formacija poznata kao „Mačka koja ljubi mače“, kao i vječni lednik.

U info centru nacionalnog parka, turističkoj organizaciji ili u katunima u samoj dolini mogu se iznajmiti bicikla za slikovitu vožnju od Grebaja do doline Ropojane. Zelene nijanse pejzaža djeluju umirujuće za oko. Dolina je okružena surovim sivim planinama koje se visoko dižu do neba.
U okolnim selima postoji nekoliko seoskih domaćinstava u kojima možete da se odmorite i probate ukusna tradicionalna jela. Jedno od njih je domaćinstvo Bojović u selu Grnčar, gdje pored tradicionalnih jela možete da probate i poseban specijalitet – domaći džem od šargarepe.

Dolina Grebaje izvrsno je polazište za planinarske pohode i polazna je tačka za najveći broj planinarskih staza sa jedne tačke. Na primjer tamo se nalazi i veličanstveni izvor „Oko skakavica“, najveći izvor na Prokletijama.
Staza Volušnica takođe je atraktivna opcija. Jedna je od najpoznatijih planinarskih staza u Crnoj Gori. Ljubitelji istorije uživaće u potrazi za stećcima u blizini napuštene ljetne paše Volušnica. Ova drevna gravura prikazuje borbu muškarca i žene s vukom koji napadaju njihovo dijete. Arheolozi procjenjuju da potiče iz perioda neolitika.

Ljubitelje prirode bi možda posebno zanimala šetnja do Kotlove i najnižeg lednika u Crnoj Gori, gdje se mogu vidjeti neke endemske biljke kao što je vulfenija (Wulfenia blecicii).

Odlično mjesto za boravak u dolini Grebaje je katun Maja Karanfil. Katun ima smještaj i restoran u kojem poslužuju tradicionalnu kuhinju s prekrasnim pogledom na jedinstveni amfiteatar od Prokletijskih vrhova.
Večernje opuštanje u dolini Grebaje. Prekrasna dolina lijepo je mjesto za laganu večernju šetnju, trčanje ili meditaciju.

3. DAN

Odlazak na Kosovo

Prije prelaska granice, napravite pauzu i popijte kafu u starom gradu Rožaja u Crnoj Gori. Ako imate dovoljno vremena, preporučujemo kratko pješačenje do obližnje planine Hajle koja je poznata po prekrasnim cvjetnim livadama.

Posjeta manastiru Dečani

Samostan Visoki Dečani nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, jedna od najnevjerojatnijih kulturnih turističkih atrakcija u prekograničnom području između Kosova i Crne Gore. Samostan je u prvoj polovini 14. vijeka osnovao kralj Stefan Dečanski. Prekrasni visoki ukrašeni zidovi crkve, zajedno s ostalim blagom, zaista su impresivni.

„Kullahopping” je još jedno jedinstveno iskustvo koje možete da isprobate u Dečanima. Riječ je o posjeti kulama – tradicionalnim kućama u kulama, u selima Drenoc i Isniq. Neke su kule specijalizovane za određenu djelatnost, kao što je mlin ili Osdautaj kula u Isniqu.

Osdautaj kula takođe nudi smještaj i ima mali muzej tradicionalnih nošnji i poljoprivrednih alata. Tamo možete da upoznate jednog od posljednjih zanatlija koji čuva jedinstvenu lokalnu tradiciju tkanja.

Ako ste ljubitelj istorijskih artefakata, preporučujemo vam posjetu etno muzeju Kastrioti u Dečanima. Već više od 20 godina, strastveni vlasnik ovog jednostavnog muzeja sakuplja dragocjene istorijske predmete. Ukupno je izloženo više od 1.000 predmeta, uključujući i 5000 godina star drevni kameni artefakt posebne vrijednosti.

Ručak u kuli u Drenovcu

Kratko pješačenje planinama koje okružuju Dečane, počevši od Bjeshke e Belegut.

Bjeshka e Belegut udaljen je 24 km od Dečana, ali ga svakako vrijedi posjetiti. Odatle možete pješačiti do Krshi Bletea ili čak Maja e Madhe i uživati u pejzažu. Ova pješačka ruta traje 2 do 3 sata. Ljeti možete da prestavate u jednoj od jednostavnih koliba u planini. Ljubazne i izdašne pastirske porodice pružiće vam ukusan organski obrok. Nezaboravan!

4. DAN

Posjeta glavnim atrakcijama Peći

Peć nudi razne turističke atrakcije za ljubitelje kulture i prirode.

Ako ste ljubitelj kulture preporučujemo da započnete dan:
• Posjetom regionalnom etnografskom muzeju, obnovljenom i preraspodijeljenom domu Tahira Bega u Peći, jednoj od najljepših srednjevjekovnih kuća u gradu.
• Posjetom mlinu Haxhi Zeka – mlin je bio najviša zgrada u Peći kada je izgrađen. To je bio prvi mlin na Kosovu i u širem regionu koji je imao najnapredniju tehnologiju dopremljenu iz Austrije. Mlin je u početku koristio vodu za izvor energije, ali je ubrzo prešao na električnu energiju.
• Upoznavanje sa lokalnim majstorima tradicionalnih zanata.

Upoznavanje majstora ručnog rada koji još uvijek izrađuje tradicionalne plisove jedinstveno je iskustvo. Plis je bijela vunena kapa koja se tradicionalno nosi na Kosovu. Nošenje ove kape zahtijeva posebnu brigu – mora uvijek da bude bijela!

Visina kape razlikuje se od regiona do regiona i predstavlja dio tradicionalne lokalne nošnje. Smatra se da njegov stil potiče od sličnog stila koji su nosili Iliri.

Majstori filigrana – postoji samo nekoliko zanatlija koji u Peći na Kosovu održavaju vjekovnu tradiciju ručno izrađenog filigranskog nakita. Zanatlije satima uvijaju fine srebrne niti u sofisticirane ogrlice, naušnice, prstenje, narukvice. Kosovo je jedno od rijetkih mjesta u Evropi u kom još uvijek postoji ova nježna tradicija izrade nakita nalik čipki. U prošlosti je to područje imalo vlastite rudnike srebra, a zanatlije su imale puno sirovina za rad. Sada se uglavnom uvozi, ali filigran i dalje zauzima posebno mjesto u tradicionalnim ceremonijama vjenčanja.

Ako ste više ljubitelj prirode ili avanturista, možda biste jutro radije proveli u dolini Rugova.

• Kanjon Rugova mjesto je velike prirodne ljepote. Smatra se jednim od najdužih i najdubljih kanjona u Evropi, a doseže dubinu do 1.000 metara.

Kanjon je proglašen zaštićenim područjem u kategoriji spomenik prirode zbog svojih geoloških, speleoloških i botaničkih vrijednosti. Uz brojne mogućnosti planinarenja, nevjerojatnim „Tibetanskim mostom” (41 m dužine i 60 m visine), spektakularnom zip linijom i via feratom, jedno je od najboljih destinacija na Kosovu za ljubitelje prirode i avanturiste. Za više informacija posjetite turističku organizaciju u Peći.

Polazak za Đakovicu

Kratka vožnja ravnicom Dukagjin/Metohija odvešće vas do Đakovice. Ravnica pokriva 35% ukupne površine Kosova. Nekoliko malih rijeka koje teku dolinom obezbjeđuju vodu za navodnjavanje. U kombinaciji s blagom mediteranskom klimom, ovo plodno zemljište pruža izvrsne uslove za proizvodnju vina, uzgoj povrća, stabala kestena i badema. Područje obiluje i voćnjacima.

Nedavna situacija povezana sa koronavirusom podsjetila nas je na izuzetnu vrijednost lokalne proizvodnje hrane. U restoranu Jupa’s na vaš sto će iznijeti sve lokalne ukuse.

Šetnja kroz stari grad Đakovicu

Istraživanje grada možete započeti posjetom glavnih kulturnih atrakcija kao što su most Tabaku i kompleks džamije Hadumi, uključujući i raznovrsnu knjižaru. Stari grad Đakovica je odlično mjesto za druženje. Bilo da je u pitanju jutarnja kafa, ručak ili kasna šetnja, stari grad nikad ne razočara. Mještani su poznati po jedinstvenom smislu za humor. Ljeti se ovdje održava festival stand-up komedije. Iako je možda mali, grad Đakovica zna kako da ostavi utisak na vas.

Smještaj u hotelu Carshia e Jupave Inn

Hotel Carshia e Jupave smješten je u samom jezgru starog grada Đakovice sa čarobnom mješavinom starog i novog. Hotel je zadržao lokalni tradicionalni karakter sa primjesom savremenog toplog dizajna. Ovaj ekskluzivni hotel savršena je kombinacija umjetnosti i dizajna: ne samo u svojoj unutrašnjosti, koja je dragocjena zbog umjetničkih djela, već i zbog lokacije koje je blizu srca istorijski značajnog dijela grada.

OSTALI PLANOVI PUTA

Podijelite ovu stranicu

Menu