Razvoj ekoturizma na balkanskim Alpima

Sa ciljem da se postigne održivi razvoj prekogranične regije kroz zajedničke turističke potencijale zasnovane na prirodnom i kulturnom nasljeđu, kreiran je prekogranični projekat Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima. Planirane aktivnosti doprinose kvalitetu i raznolikosti usluga, uspostavljanju i promociji zajedničke turističke ponude kao povećanom bezbjednošću pojetilaca Nacionalnog parka Prokletije u Crnoj Gori i Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna na Kosovu.

Upravo zbog nepristupačnog i specifičnog terena ovog područja, osim kreiranja nove turističke ponude, fokus projekta je sigurnost turista. Mnoge intervencije u spašavanju izgubljenih ili povrijeđenih turista pokazale su potrebu za obnovom turističke infrastrukture tako da je ukupno 50 km planinarskih staza biti procjenjeno sa sigurnosnog aspekta i obnovljeno.

Takođe, posebna pažnja je posvećena izgradnji profesionalnih kapaciteta turističkih pružaoca usluga, jačanju kapaciteta lokalnih zajednica i privatnog sektora sa ciljem razvoja jedinstvene turističke ponude i povećanja sigurnosti turista. Evidentan je nedostatak obučenih planinarskih vodiča čemu takođe svjedoči već pomenuta učestalost nesreća u planinama. Stoga projekat nudi obuku specijalizovanim vodičima kroz zajedničku planinsku obuku za spašavanje kako bi se poboljšala prekogranična saradnja pri pomaganju izgubljenim ili povrijeđenim turistima. Obuka se sprovodi u saradnji s relevantnim nacionalnim institucijama s obje strane granice, posebno s nadzornicima, vodičima nacionalnih parkova i službama zaštite i spašavanja. Ovaj segment razvoja turizma dodatno je podstaknut rekonstrukcijom centra za spašavanje koji će biti uspostavljen sredinom 2021. godine. Centar će sadržati svu potrebnu tehničku i medicinsku opremu što će osigurati bržu i efikasniju reakciju spasilaca ukoliko dođe do intervencije.

S obzirom na to da govorimo o odredištu koje je savršeno za ljubitelje prirode, bogato lokalnim endemskim i ugroženim vrstama biljaka, ptica i sisara, intenzivno će se radiće na promociji turizma temeljenog na prirodi. U vezi sa tim planirane su obuke za vodiče iz oblasti biodiverziteta kao što je posmatranje ptica, sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva.

Projekat omogućava turistima pristup informacijama o mogućnostima odmora na otvorenom, boravka u prirodi kao i interesantni itinereri koji će dati kreativne i sadržajne prijedloge višednevnih putovanja od trenutka polaska do trenutka dolaska, mjesta zadržavanja, odmora kao i opcije za aktivnosti na otvorenom. Interaktivni displej koji sadrži sve potrebne informacije o turističkoj ponudi područja i mrežu destinacija koje vrijedi posjetiti postavljen je ispred TO Gusinje i TO Deçan.

Projekat sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji s Gorskom službom spašavanja Crne Gore, kao i partnerima sa Kosova – Kosovo Advocacy and Devolopment Centar (KADC) i planinarsko udruženje Pashtriku. Finansiran je od strane Evropske unije, kroz IPA II program Crna Gora – Kosovo 2014-2020, i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Podijelite ovu stranicu

Menu