BA02 – Šumama Turije i Jelovice

Vrlo zahtjevna planinska ruta na kojoj se neprestano smjenjuju pašnjaci i veliki kompleksi četinarske i bukove šume.

Ruta prolazi kroz nekoliko katuna (Lokva, Konjsko brdo, Meka, Turija, Patkovica, Kapetanov laz, Jelovica), a izvora ima u izobilju po čemu je Bjelasica inače poznata. Podloga je u jednom manjem procentu asfalt, zatim slijedi makadam, a na najvećim nadmorskim visinama su puteljci koji vijugaju livadama i povremeno kroz šume.

Ruta ima dvije startne pozicije. Jedna je iz sela Lubnice, a druga iz sela Buče, iz tačke gdje se završava biciklistička ruta BA01. Obje startne pozicije povezuje Vrhunska biciklistička ruta TT3.

Polazak iz Lubnica je zgodan za sve one koji su za smještaj odabrali neko od seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge a sve više ih je u ovom kraju, a polazak iz Buča je zgodna varijanta za one koji kreću iz pravca Berana. Ova ruta, na lokaciji Jokov grob, spaja beransku mrežu biciklističkih ruta sa andrijevičkim rutama (a koje se dalje nadovezuju na plavsko-gusinjske rute), čime se, uz nacionalne rute koje prolaze ovim krajevima, otvara sjajna mogućnost kombinovanja i prilika za višednevne vrhunske vožnje kroz region Bjelasice, Komova i Prokletija.

Na ruti ima nekoliko sjajnih vidikovaca sa pogledom na Jelovicu, najveće bjelasičke vrhove, grad Berane i dolinu Lima a posebno se izdvaja vidik na Komove i okolne planine i vrhove (Mojan, Paunova, Ilijina glava, Žijeva, Crnogora, Tomova glava, Biograd) i to zaista ostavlja bez daha.

Kao šlag na ovoj biciklističkoj torti je dugotrajni spust od Patkovice (AN04) do Idžovog izvora i dalje kroz Ravnu Jelovicu, nekada veliko katunište a danas više vikend naselje i popularno beransko izletište.

Tu se prolazi pored dva hotela koji su smješteni tačno pored puta te je ta lokacija zgodna za pauzu i prijatno osvježenje prije nego se nastavi za Lubnice ili Berane.

Ovu rutu treba odvoziti u ljetnjim mjesecima jer je od jeseni na većim nadmorskim visinama uglavnom neprohodna.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: BA02 – Through the Woodlands.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu