Ostale atrakcije na otvorenom na Prokletijama na Kosovu

Slobodno penjanje je aktivnost koja sa u Rugovskoj klisuri dešava od 2002. godine. Napravljeno je više od 60 planinarskih smjerova (linija) od 10 do 35 metara dužine, a njihova težina je od 5 c+ do 6 b+. Većina tih penjačkih linija se nalazi u Rugovskoj klisuri, na različitim planinarskim lokacijama. Tokom ljetnje sezone, planinari su svakodnevna pojava i mogu se vidjeti kako uživaju u svojim aktivnostima duž Rugovske klisure ili u drugim oblastima oko Rugove.

Via Ferrata je još jedno uzbudljivo iskustvo, izuzetno popularno kod posjetilaca grada Peć. Do sada, ukupno je 5 Via Ferrata staza na Prokletijama, četiri u Rugovskoj klisuri i jedna u Dečanskoj klisuri. Te fenomenalne „željezne staze“ koje povezuju litice, pružaju se u dužini od 300 do 100 metara, a visina im ide i do 300 metara. Lokalne organizacije i tur operateri nude ture sa vodičem duž planinskih staza „Via Ferrata“, i obezbjeđuju sigurnosnu opremu, bez koje penjanje nije dozvoljeno.

Zip line „letenje“ je još jedna adrenalinska aktivnost koju možete isprobati u Peći. Nalazi se u Rugovskoj klisuri, nekih tri kilometra udaljena od centra grada, dužina sajle je 700 metara, što je čini jednom od najdužih u regionu. Zip line iskustvo vam pruža nevjerovatan pogled na kanjon Rugove i rijeku koja protiče kroz njega. Ovo je jedina veća zip line sajla na Kosovu i posjeduje sertifikat koji je izdala međunarodna organizacija. Zip line koristi opremu napravljenu u SAD-u, a profesionalno obučeno osoblje će vam pružiti pomoć da bezbjedno doživite ovu rekreativnu aktivnost.

Paraglajding je još jedna aktivnost koja dopunjava i obogaćuje turističku ponudu Peći. Ovom se disciplinom možete baviti na dva mjesta, jedno je u Maja e Zezë brdima (Crni vrh), koja se nalaze sjeverno od Peći i nude uzbudljive trake za „letenje“ nad gradom, a drugo se nalazi na Lipa planini, odakle se pruža nevjerovatan pogled na Drini i bardhe vodopad i na Dukagjini ravnicu, koja se proteže kroz nekoliko opština.

Vožnja balonom je novija atrakcija u Peći a dio je napora opštine da obogate turističku ponudu. Trenutno je samo jedan balon u opticaju ali postoje planovi za povećanje broja, pošto se već radi na obučavanju lokalnih pilota i na dobijanju potrebnih sertifikata, tako da će ova aktivnost dobiti na popularnosti u bliskoj budućnosti.
Rafting i vožnja kajakom su nedavno dodati na listu aktivnosti na otvorenom koje su raspoložive u Peći. Lokalna organizacija koja priređuje ovakve događaje još uvijek razvija dodatne lokacije duž rijeka u regionu, od kojih neke nude pravo adrenalinsko iskustvo na brzim rijekama koje protiču kroz Rugovsku klisuru.

Istraživanje pećina je trenutno dostupno na dvije lokacije u Peći. Pećina “Gryka e Madhe”, koja se nalazi u Rugovskoj klisuri, velika je atrakcija i još uvijek je u fazi istraživanja. Do sada je istraženo 13 kilometara pećine a sami rad će trajati još dugi niz godina. Odlikuje je zapanjujuća ljepota galerija koje su različitih veličina, punih stalagmita, stalaktita, bazena, potoka, itd. Ono što je čini jedinstvenom je njena visina, svrstavajući je u prvih 10 jedinstvenih pećina svijeta. Druga pećina koja se nalazi u selu Radavc se zove Uspavana ljepotica, i takođe je dio zone nacionalnog park Prokletije. Pećina je otvorena i može se posjetiti tokom većeg dijela godine, osim u toku proljeća, kada topljenje snijega i leda povećava nivo vode unutar pećine. Smještena je u blizini Drini i Bardh izvora i njegovih predivnih vodopada, što je čini atraktivnom kombinacijom dobara prirodnog nasljeđa koje treba posjetiti.

Skijanje je veoma popularan sport. Iako su uslovi daleko od savršenih, možete steći jedno dobro iskustvo, pogotovo ako ste početnik koji želi da nauči osnove. Nordijsko skijanje je još jedna mogućnost planinskih djelova. Trenutno, samo selo Boge nudi usluge ski lifta i održava skijaške staze mada se istražuju i nove lokacije a očekuje se njihov razvoj u narednim godinama.

Hodanje na krpljama je još jedna aktivnost koja je u fazi razvoja zadnjih par godina, lokalne organizacije obezbjeđuju opremu i vodiče za organizovane ture stazama koje povezuju različita sela. Selo Boge je i ovdje početna tačka za ovu aktivnost a, kroz ovaj projekat, napravljena je i pregoranična maršruta hodanja na krpljama koja povezuje Boge sa selima na crnogorskoj strani.

Ako želite da dobijete još informacija ili ako ste zainteresovani da učestvujete u ovim aktivnostima na otvorenom, možete kontaktirati Turističku organizaciju Peć na sledeći način:

Tel: +383 (0) 39 423 949
Email: pejatourism@yahoo.com
pejatourism@hotmail.com
Web: www.pejatourism.org

Podijelite ovu stranicu

Menu