1 dan: Prokletije Crna Gora i Kosovo

Posjeta području Prokletija će vas osvojiti na toliko načina. Spektakularni planinski pejzaž, uzbudljivi usponi i druge prelijepe planinarske rute dostupni su osobama svih uzrasta, vještina i izdržljivosti.

Postoji i velik broj istorijskih znamenitosti i šarmantnih starih naselja koje možete da istražite. Posmatrano sa kulturno – istorijskog aspekta, ovaj region je jedan od najraznovrsnijih u Evropi. Predstavlja spoj različitih kultura i religija: pravoslavnih, muslimanskih i katoličkih.

Ukoliko ste u prolazu i zadržavate se u ovom području samo jednu noć, kreirali smo za vas ovaj jednodnevni plan putovanja sa ciljem da vam otkrijemo neke od najbolje čuvanih tajni ovog prekograničnog područja između Crne Gore i Kosova.

Dolazak u Đakovicu u večernjim satima

Kratka šetnja starim gradom Đakovice.

Stari grad Đakovica je odlično mjesto za druženje, sa puno šarmantnih kafića. Mještani su poznati po jedinstvenom smislu za humor. Ljeti se ovdje održava festival stand-up komedije. Iako je možda mali grad, Đakovica zna kako da ostavi dobar utisak.

Smještaj u hotelu Carshia e Jupave Inn

Hotel Carshia e Jupave smješten je u samom jezgru starog grada Đakovice sa čarobnom mješavinom starog i novog. Hotel je zadržao lokalni tradicionalni karakter sa primjesom savremenog toplog dizajna. Ovaj ekskluzivni hotel savršena je kombinacija umjetnosti i dizajna: ne samo u svojoj unutrašnjosti, koja je dragocjena zbog umjetničkih djela, već i zbog lokacije koje je blizu srca istorijski značajnog dijela grada.

Posjeta manastiru Dečani

Samostan Visoki Dečani nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, jedna od najnevjerovatnijih kulturno turističkih atrakcija u prekograničnom području između Kosova i Crne Gore. Samostan je u prvoj polovini 14. vijeka osnovao kralj Stefan Dečanski. Prelijepi visoki ukrašeni zidovi crkve, zajedno s ostalim blagom koje se nalazi u manastiru, zaista su impresivni.

Dolazak u dolinu Grebaje

Dolina Grebaje je bajkovita alpska dolina, jedan od najpoznatijih pejzaža Nacionalnog parka Prokletije. Šetnja dolinom otkriva nekoliko čudesa prirode, kao što su „Šuplja vrata“; kamena formacija poznata kao „Mačka koja ljubi mače“, kao i vječni lednik.

U info centru nacionalnog parka, turističkoj organizaciji ili u katunima u samoj dolini mogu se iznajmiti bicikla za slikovitu vožnju od Grebaja do doline Ropojane. Zelene nijanse pejzaža djeluju umirujuće za oko. Dolina je okružena surovim sivim planinama koje se visoko dižu do neba.

U okolnim selima postoji nekoliko seoskih domaćinstava u kojima možete da se odmorite i probate ukusna tradicionalna jela. Jedno od njih je domaćinstvo Bojović u selu Grnčar, gdje pored tradicionalnih jela možete da probate i poseban specijalitet – domaći džem od šargarepe. 

Dolina Grebaje predstavlja odlično polazište za planinarske pohode, i polaznu tačku za najveći broj planinarskih staza sa jedne tačke. Na primjer tamo se nalazi i veličanstveni izvor „Oko skakavica“, najveći izvor na Prokletijama.

Staza Volušnica takođe predstavlja atraktivnu opciju i jedna je od najpoznatijih planinarskih staza u Crnoj Gori. Ljubitelji istorije uživaće u potrazi za stećcima u blizini napuštene ljetne paše na Volušnici. Ova drevna gravura prikazuje borbu muškarca i žene s vukom koji napada njihovo dijete. Arheolozi procjenjuju da potiče iz perioda neolitika.

Ljubitelje prirode naročito može da zainteresuje šetnja do Kotlove i najnižeg lednika u Crnoj Gori, gdje se mogu vidjeti neke endemske biljke kao što je vulfenija (Wulfenia blecicii).

Odlično mjesto za boravak u dolini Grebaje je katun Maja Karanfil. Katun ima smještaj i restoran gdje služe jela tradicionalne kuhinje, uz predivan pogled na jedinstveni amfiteatar od Prokletijskih vrhova.

Večernje opuštanje u dolini Grebaje.

Prelijepa dolina je izvrsno mjesto za laganu večernju šetnju, trčanje ili meditaciju.

FOTOGRAFIJE SA RUTE

OSTALI PLANOVI PUTA

Podijelite ovu stranicu

Menu