Nove linije za slobodno penjanje na Prokletijama

Slobodno penjanje je dodatna vrijednost avanturističkom turizmu u gorama Rugove. Rugovska klisura je, jednostavno rečeno, raj za slobodno penjanje, koji nudi izuzetne uslove. Litice visine i do 1000 metara, koje se protežu duž 12 kilometara ove klisure, imaju sjajan potencijal i nude dosta mogućnosti za penjanje. Do sada je napravljeno nekih 60 linija (traka) na različitim lokacijama, uglavnom u Rugovskoj klisuri. Nove linije koje su napravljene tokom 2020 i 2021. godine, kao dio ovog projekta, nalaze se na veoma atraktivnoj lokaciji za slobodno penjanje i kampovanje, koja je dobila ime zona „Izvrsno penjanje“. Nalazi se na 3 km centra grada Peć, u pravcu Rugovske klisure. Do tamo možete doći i pješice ili možete poći javnim prevozom ili taksijem. Kada stignete do prvog mosta na trećem kilometru puta Peć – Rugova, vidjećete sa lijeve strane pristupnu stazu koja vodi u ovaj region. Trebaće vam samo par minuta hoda uzbrdo od glavnog puta da dođete do bazne tačke staza za slobodno penjanje.

Ova nova lokacija za slobodno penjanje, razvijena kroz ovaj projekat, ima ukupno 18 linija za penjanje, dužine od 15 do 35 metara, a njihova težina je od 5 c+ do 6b+. Oblast nudi mogućnosti za penjanje čak i za početnike koji žele da probaju slobodno penjanje ili da se bave ovom avanturističkom aktivnošću. Organizacija koja je doprinijela razvijanju ove lokacije i koja je zadužena za njen rad i održavanje je Marimangat e Pejes (Pećki paukovi), a oni takođe organizuju akcije slobodnog penjanja i ovdje a i na drugim lokacijama.

Odgovorna organizacija: 

Alpinističko udruženje “Marimangat e Pejës” 

Predstavnik: Nol Krasniqi
Tel: +383 49 661 105 / +383 49 174 442
Email:  marimangat@gmail.com
Website: www.marimangat.org
Facebook: https://www.facebook.com/Marimangat

PAŽNJA: Za slobodno penjanje su potrebne specijalne vještine i oprema i njim se ne trebaju baviti oni bez ikakvog prethodnog iskustva. Molimo vas da kontaktirate lokalnu organizaciju navedenu iznad da vam omogući bezbjedno iskustvo u slobodnom penjanju, uz upotrebu provjerene opreme i alata. 

FOTOGRAFIJE

No results found.

Podijelite ovu stranicu

Menu