Ostale outdoor aktivnosti u Crnoj Gori

Paraglajding

Jedan od najmlađih i sve popularnijih sportova je upravo paraglajding, koji se ubraja u redove ekstremnih sportova. Za sve one koji vole uzbuđenje i adrenalin, ovaj sport vam daje mogućnost da letite uz pomoć vazdušnih strujanja, baš kao ptica. Ukoliko su povoljni uslovi možete letjeti satima i preletjeti stotine kilometara. Pružiće vam se nevjerovatni vidici na Prokletije iz nekog drugog ugla.
Paraglajding savez Crne Gore i paraglajding klubovi imaju mogućnost tandem leta, gdje se sa iskusnim paraglajderima možete vinuti u visine i doživjeti nezaboravno iskustvo.
Za više informacija kontaktirajte Paraglajding savez Crne Gore na sajtu https://paraglajdingsavez.me/
e-mail: info@paraglajdingsavez.me.

Rafting i vožnja kajakom

Vožnja Limom predstavlja pravi avanturistički izazov za sve one koji su željni adrenalina. Osim dionica koje zahtijevaju visok stepen profesionalizma i opreza, na određenim mirnijim dionicama Lima može se uživati u laganoj vožnji kroz lijepe predjele idealne za fotografisanje, odmor i relaksaciju.
Za one koji žele nešto mirniju vožnju veslanjem u kajacima (jednosjed ili dvosjed) onda je Ljuča za njih idealna destinacija. Rijeka koja svojim meandrima podsjeća na prave ravničarske rijeke, i time usporava svoj tok, tako da se većim tokom treba veslati. Kuriozitet predstavlja to što je rijeka znatno duža od puta između Plava i Gusinja između kojih se prostire. Naime, njena dužina zbog meandriranja je oko 16km, a magistralni put između ova dva mjesta je oko 11km.
Osim raftinga niz Ljuču i Lim, za one koji žele uživati u vožnji na mirnoj vodi, a da se pri tom još mogu kupati i sunčati, onda je za njih Plavsko jezero pravo mjesto za vožnju kajaka ili pedalina.
Za više informacija posjetite www.toplav.me

Speleologija

Područje Prokletija i okoline obiluje mnoštvom pećina.
Najdublja pećina na čitavom masivu Prokletija uključujući Crnu Goru, Albaniju i Kosovo je Rudarska pećina. Još jedna od pećina koje se izdvajaju o ovom regionu je i Ledena pećina.
Osim područja Prokletija, u Beranama možete posjetiti Župan pećinu, dok se u Bijelom Polju izdvajaju Đalovića pećina, Novakovića pećina i Osoja pećina.

Napomena: Speleologija je lijepa ali može biti i jako opasna aktivnost. Ne preporučuje se obilazak bez specijalno obučenih lica.
Svi vi koji imate iskustva u speleologiji, kontaktirajte Planinarsko-speleološki klub Akovo iz Bijelog Polja, koji može organizovati posjete pećinama.

www.speleologija.me
polje@t-com.me
069 377 393

Skijanje je veoma popularan sport. Iako su uslovi daleko od savršenih, možete steći jedno dobro iskustvo, pogotovo ako ste početnik koji želi da nauči osnove. Nordijsko skijanje je još jedna mogućnost planinskih djelova. Trenutno, samo selo Boge nudi usluge ski lifta i održava skijaške staze mada se istražuju i nove lokacije a očekuje se njihov razvoj u narednim godinama.
U Crnoj Gori su aktivni ski centri Lokve i Hajla. Dok su u planu novi kilometri skijaških staza.

Kontakt:

Ski centar Lokve
hotellokve@hotmail.com
+382 67 233 685

Ski centar Hajla
skicentarhajla@gmail.com
+382 68 602 501

Hodanje na krpljama je još jedna aktivnost koja je u fazi razvoja zadnjih par godina, lokalne organizacije obezbjeđuju opremu i vodiče za organizovane ture stazama koje povezuju različita sela. Selo Boge je i ovdje početna tačka za ovu aktivnost a, kroz ovaj projekat, napravljena je i pregoranična maršruta hodanja na krpljama koja povezuje Boge sa selima na crnogorskoj strani.

Hodanje na krpljama i turno skijanje CG -KOS

Ova staza povezuje tri ski centra u Crnoj Gori i na Kosovu – Turjak, Lokve i Boge, ali kroz prave divlje predjele, gdje inače nikada ne bi sreli nekog skijaša! Ovo je staza za turno skijanje ili za hodanje na krpljama, tako da nema žičara, potpuno ste sami. Ako ste zainteresovani za avanturu, ovo je nešto što bi trebalo da probate. Možete početi u bilo kom od tri ski centra a završiti u jednom od preostala dva, sve zavisi od vas. Proći ćete kroz katune, napuštene tokom zimskih mjeseci, i duž ove rute nema naseljenih mjesta, bar ne dok ne stignete do vašeg odredišta. Ovo morate znati radi vaše bezbjednosti. Zato vas molimo da ne krećete sami, i ne krećite prije nego obavijestite nekoga gdje ste pošli. Ova stavka je bitna u slučaju da doživite neku nezgodu. Iako je staza označena, sniježni pokrivač ponekada dostigne toliku visinu da pokrije oznake, te nećete moći da ih primijetite na nekim lokacijama. Zato preporučujemo da ponesete neki GPS uređaj sa sobom, neka baterija bude puna ili ponesite viška bateriju, nećete biti u mogućnosti da je dopunite usput. Staza prolazi kroz teritoriju gdje lavine nisu uobičajene ali i to zavisi od mnogih okolnosti. Ukoliko ste početnik, ne rizikujte, krenite nekom drugom stazom ili pođite ovom ali u društvu nekog ko je iskusan. I, javite nam kako ste se proveli, a mi ćemo vaše iskustvo podijeliti sa drugima.

Podijelite ovu stranicu

Menu