Katunski put Granični visovi

Katunski put Granični visovi je tematska katunska staza dužine preko 160 km koja povezuje više od 30 katuna na planinama duž granice sa Kosovom i predstavlja prvi turistički proizvod Crne Gore koji se u potpunosti oslanja na kulturno nasljeđe i tradiciju koju predstavljaju katuni. Područje Katunskog puta obuhvata više planina – Čakor, Mokru, Smiljevicu, Hajlu, koje čine sjeveroistočni ogranak Prokletija, najjužnijeg lanca Dinarida. Želimo da podijelimo sa vama ovu našu tradiciju, kao  i ljepotu predjela u kojima vjekovima borave naši stočari, da vam pokažemo i ispričamo sve što je vrijedno vidjeti i čuti o staroj tradiciji koja polako izumire. Ukoliko želite da ovuda prođete, a da se prvo detaljnije informišete o tome šta ćete na ovom putu vidjeti, pripremili smo vam i dodatne informacije o ovoj zoni, kao i neke preporuke, i opisali usluge koje na putu možete dobiti.

ZAŠTO POĆI OVOM STAZOM?

  • Obići ćete izuzetno lijepe planinske predjele, van utabanih turističkih staza.
  • Upoznaćete čarobni svijet katuna, tople i gostoprimljive ljude u njima i na nekoliko dana živjeti njihovim životom.
  • Zakoračićete u istoriju, i iskusiti život stočara, onakav kakav je bio i prije nekoliko vjekova.
  • Probaćete domaće specijalitete koje nigdje drugo nećete naći, napravljene isključivo od onih namirnica koje su dostupne visoko u planinama.
  • Imaćete šansu da vidite divlju ljepotu crnogorskih planina, bogatu raznovrsnom florom i faunom.
  • Svojim dolaskom nećete biti samo turista, bićete podrška mještanima da nastave da čuvaju vjekovnu tradiciju odlaska u katune.
FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: KRBH.gpx

OSTALE TEMATSKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu