Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa: od Slovenije do sjeverne Albanije.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali ujedno predstavlja i platformu za razvoj i unapređenje životnih uslova za ljude koji žive u ovim predjelima.

Put Via Dinarica sastoji se od tri osnovna smjera (koridora). Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvata visoke Dinaride, a zelena linija unutrašnje Dinaride.

Kroz Crnu Goru se proteže u dužini od oko 600 km prolazeći kroz tri Nacionalna parka: Durmitor, Biogradska gora i Prokletije, i nastavlja se ka Kosovu kroz Nacionalni park Bjeshkët e Nemuna

Via Dinarica kroz Crnu Goru spaja vjerovatno i najljepše planinske predjele koji se nalaze na ovoj teritoriji. Od nacionalnih parkova zaštićenih od strane UNESCO-a, ledničkih jezera, čistih rijeka, preko nepreglednih pašnjaka i očuvanih prašuma ka Prokletim planinama. 

Na samom ulazu u Crnu Goru iz pravca Bosne i Hercegovine ulazite na područje Nacionalnog parka Durmitor koji se nalazi na UNESCO listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Veliki broj jezera i vrhova sa kojih se pruža nevjerovatan pogled će vas očarati. U samom srcu nacionalnog parka je grad Žabljak, na nadmorskoj visini 1456m i nosi tutulu najvišeg naseljenog mjesta na Balkanu, i u njemu možete naći raznovrsnu turističku ponudu. Dalje nas staza vodi preko planine Sinjajevine i njenih nepreglednih pašnjaka ka Nacionalnom parku Biogradska gora i planini Bjelasici, koju takođe krasi mnoštvo ledničkih jezera. U katunima možete isprobati tradicionalne proizvode i hranu tipičnu za ovaj kraj. A onda preko Parka prirode Komovi staza vodi na Prokletije. Najveći vrh Crne Gore se nalazi na Prokletijama (2535 m). Na Prokletijama ima čak 50 vrhova viših od 2000 metara i čak 20 vrhova iznad 2500 metara.

Stazu možete da prođete čitavu ili obiđete njene djelove. Potrebno je da pažljivo isplanirate putovanje i unaprijed dogovorite smještaj kako u planinarskim domovima, tako i u seoskim domaćinstvima duž staze. 

Bezbjednost: Uvijek pažljivo planirajte boravak u prirodi prema svojim mogućnostima. Preporučuje se planinarenje u grupi.

Obezbijedite adekvatnu odjeću i obuću, sredstva za orijentaciju (karta-vodič, kompas ili GPS), zaštitu od nevremena, baterijsku lampu, dovoljne zalihe vode i hrane, prvu pomoć, signalnu zviždaljku.

Obzirom da staza vodi preko granica država gdje nema zvaničnog graničnog prelaza, obavezno treba da kontaktirate graničnu policiju.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: Via Dinarica Montenegro.gpx

OSTALE PJEŠAČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu