Vrh Guri i Kuq

Ovo je najveći vrh na teritoriji pećke opštine i Rugove, smješten u centru kosovskog dijela Prokletija. Sjeverna strana planine je pravi izazov za penjanje, s obzirom da je sastavljena od vertikalnih stijena, dok se alternativna ruta ka vrhu sastoji od prolaza i kotlina koje je priroda iznjedrila, a nalaze se sa druge strane planine. Stoga, ako želite do vrha da stignete sa one strane gdje su vertikalne stijene, trebaće vam naprednije vještine i specijalna oprema. Međutim, ako niste ljubitelj slobodnog penjanja, južna strana vam pruža mogućnost umjerenog hiking-a, a spektakularan pogled i iskustvo su i dalje tu. Iz dva pravca možete stići do Guri i Kuq planine, jedan je selo Kuquishte, odnosno jezerska oblast poznata kao Leqinat, a drugi je selo Lumbardh.

Prva staza koja vodi do Guri i Kuq planine počinje u oblasti Leqinat sela Kuqishte, do koga se može stići bilo kojim vozilom, i nastavlja pored bajkovitog jezera Leqinat smještenog u zoni punoj vegetacije  i bogatoj različitim vrstama flore i faune, te tim pruža nezaboravno hiking iskustvo. Staza zatim prolazi kroz gustu šumu, koju još uvijek koriste lokalni pastiri, i stiže do jezera Drelaj, koje je s proljeća bogato vodom. Ovaj je dio poznat po ljudima koji skupljaju divlje borovnice i i planinsko bilje od koga se prave čajevi. Odavde staza nastavlja kroz dio po imenu dolina Shkodra pa do podnožja planine Guri i Kuq, odakle se počinje sa penjanjem na vrh.

  • Dužina: 7, 2 km
  • Minimalna visina 1510 m/maksimalna visina 2522 m
  • Težina: Srednja (pogodna za planinare svih generacija i posjetioce koji su u dobroj formi i iskusni u hiking-u, dok su za zimski period potrebne tehničke vještine)
  • Trajanje: 4,30h
Download file: 2a-Guri Kuq Peak Trail from Leqinat.gpx

Druga staza koja vodi do vrha  je ona iz sela Lumbardhi, do koga se može stići vozilom tipa off – road, a vožnja od Peći dovde traje nekih sata vremena. I ova staza nudi predivne pejzaže, duž nje ćete vidjeti i takozvano jezero stabala, stanište divljih životinja poput planinske koze, prije nego stignete do planine Guri i Kuq i počnete sa usponom.

  • Dužina: 9 km
  • Minimalna visina 1550 m/maksimalna visina 2522 m
  • Težina: Srednja (pogodna za planinare svih generacija i posjetioce koji su u dobroj formi i iskusni u hiking-u, dok su za zimski period potrebne tehničke vještine)
  • Trajanje: 5,30h
Download file: 2b-Guri Kuq Peak Trail from Lumbardhi.gpx
FOTOGRAFIJE SA RUTE

OSTALE PJEŠAČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu