Vrhovi Balkana

Vrhovi Balkana (Peaks of the Balkans) je planinarska staza koja prolazi kroz planinske predjele Crne Gore, Albanije i Kosova. Stazu su osmislile nacionalne i lokalne turističke organizacije i planinarski klubovi u saradnji sa GIZ-om. 

Najveći vrhovi dosežu preko 2300 m nadmorske visine, od kojih je najveći Maja Jezerce u Albaniji, 2694 m. Staza prolazi netaknutim planinskim predjelima uključujući stare stočarske staze, jezera, rijeke, vodopade, kao i mala sela ušuškana u planinskim vijencima.

Da bi se obišla cijela staza potrebno je 10-13 dana, zavisno od spremnosti planinara. Staza je kružna tako da možete započeti pohod u bilo kojoj od tri države kroz koje prolazi, Plav – Crna Gora, Theth – Albanija, ili Peć – Kosovo. 

Kroz Crnu Goru prolazi trećina ukupne dužine staze. Može se reći i da je to najljepši dio staze Vrhovi Balkana. Obići ćete Hridsko jezero, Ropojansku dolinu i mnoga sela i katune u kojima je još uvijek sačuvana tradicija i kultura ovog podneblja. 

Bezbjednost: Uvijek pažljivo planirajte boravak u prirodi prema svojim mogućnostima. Preporučuje se planinarenje u grupi.

Obezbijedite adekvatnu odjeću i obuću, sredstva za orijentaciju (karta-vodič, kompas ili GPS), zaštitu od nevremena, baterijsku lampu, dovoljne zalihe vode i hrane, prvu pomoć, signalnu zviždaljku.

Obzirom da staza vodi preko granica država gdje nema zvaničnog graničnog prelaza, obavezno treba da kontaktirate graničnu policiju.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: vrhovi balkana.gpx

OSTALE PJEŠAČKE STAZE

Podijelite ovu stranicu

Menu