Sjeverozapadna staza

Maršruta: Shtupeq i Madh – Podi Jakupit – Shtedim –Prevoj Hajla – Planinski vrh Hajla  – Dramadol – Qafa e Dasmorëve – Stankaj 

 Početna tačka sjeverozapadne hiking staze je selo Shtupeg i Madh, koje je udaljeno 15 km od grada Peć. Lokalni tur operateri ili individualni vodiči mogu organizovati prevoz, a može se i koristiti javni prevoz koji dva puta dnevno saobraća na relaciji Peć – Rugova (08:00 i 15:00). Staza zatim prolazi kroz veličanstvenu planinsku oblast, bajkovita sela i sezonska naselja u gorama doline Rugova gdje su tri moguća granična prelaza sa Crnom Gorom, koji povezuju naše staze sa onima s druge strane granice. Ti granični prelazi su poznati po imenima Shtedimi prolaz (Gurri N’drenikës), “Qafa e Dasmorëve” (prolaz Svadbena povorka) u blizini sela Boge i duž oblasti poznate kao Prelijepe Livade blizu sela Stankaj. 

  • Dužina: 34,88 km
  • Minimalna visina 860 m/maksimalna visina 2403 m
  • Težina: Srednja (pogodna za planinare svih generacija i posjetioce koji su u dobroj formi i iskusni u hiking-u)
  • Etape: Staza je podijeljena na tri etape i vodiči preporučuju da se prelazi u periodu od tri dana, gdje ćete imati priliku da odmorite i prenoćite u pansionima koji se nalaze u živopisnim selima duž staze.
  • Atrakcije: vrh Hajla 2403 m, pogled na gore Leqinat, pogled na Guri i Kuq, Lumbardh i crnogorske planine, itd.
FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: Hiking Trail 1 - North to West - AM KS.gpx

OSTALE PJEŠAČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu