GU04 – Alipašini izvori i Gerani

Alipašini izvori su prirodna zanimljivost a staza koja iza njih nastavlja ka selu Gerani zalijepljena je uz liticu ispod moćnog grebena Vezirova brada, te se prolazeći njome upuštamo u kratku, relativno pitomu i svakom dostižnu, a opet ne baš uobičajenu avanturu. Drugim riječima, ovo je avantura “za male pare” – traži samo dobru volju i pozitivan stav, a za uzvrat poklanja divan usamljeni prostor, slobodan od svakog narušavanja i debelo tapaciran “pobegni od svega” atmosferom. Dok prolazimo stazom možda ćemo gunđati tu i tamo na račun ovog vodiča koji nas je ubijedio da svoj bicikl izvedemo u “šetnju” na jedno takvo mjesto, ali će nam posle svega ostati lijepo sjećanje na uspješno savladane prepreke, i sigurno želja da jednom sve ponovimo… Rutu možemo da kombinujemo sa onom do Ropojane (GU 03).

Početak ove rute je na 1,4km od Gusinja: sa puta ka Ćosovićima skrenućemo desno i brzo stići do Alipašinih izvora – velikog, plitkog prirodnog bazena koji se napaja izvorima na svom dnu.

Nastavak ne zahtijeva naročito fizički napor, ali uzana kamenita staza koja se poslije oko 700m odvaja lijevo zahtijevaće da na mnogim mjestima bicikl guramo pored sebe, a na par mjesta biće potrebno i da ga prenesemo nekoliko metara. Stoga je najbolje da na ovom dijelu oni koji nisu vični vožnji na neravnom i stjenovitom terenu i ne sijedaju na bicikl – hodajući pored njega, uz malo strpljenja preći će sledećih 2km relativno lako i biti i tada sasvim zadovoljni sobom. A oni koji uopšte nisu ljubitelji poduhvata u kojima bi bicikl morali da vuku i guraju umjesto da ga voze, učiniće najbolje ako ga ostave negdje pored staze i onda prošetaju pješice onoliko koliko im se čini zanimljivim, prije nego što se vrate nazad.

Dok napredujemo ka selu Gerani, sa lijeve strane pored ili ispod nas (staza stalno ide gore-dole) je zelenilo kroz koje tumara i krivuda rečica Grlja. U pomalo močvarnom terenu na toj strani, ispod staze postoji još dosta izvora: iako to možda nećemo primijetiti, proći ćemo pored više od dvadeset njih. Na 1,9km od početka ture spustićemo se sasvim u polje i biće potrebno da u niskoj travi potražimo stazu, izgubljenu među velikim komadima stijena koji tu leže. To neće biti teško jer se staza ponovo pojavljuje već posle nekoliko desetina metara.

Podloga postepeno postaje relativno pogodna za vožnju, a od raskrsnice nadomak seoca Gerani, (oko 2,3km od početka) se već može voziti bez većih problema – prebrodili smo komplikovani dio staze, dug nešto manje od 2km. Odmah poslije ove tačke proći ćemo groblje (sa lijeve strane) i brzo stići do asfaltnog puta, koji će nas onda izvesti (brže nego što bismo željeli u ovom prelijepom kraju) na put Vusanje-Gusinje.

Karakteristike rute

– dužina: 4,3km
– ukupni uspon: 80m
– podloga: asfalt (2km), kamenita i zemljana staza (1,3km), makadam (1m)
– uslovi za vožnju: od proljeća do jeseni
– zbog dijela rute koji vodi po neravnoj kamenitoj stazi iza Alipašinih izvora, kao obuću preporučujemo duboke planinarske cipele.
FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: GU04.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu