Pet biciklističkih staza povezuju ono najbolje što Crna Gora ima da ponudi – od atraktivnih i raznovrsnih planina, glečerskih jezera, planinskih rijeka, Jadranskog mora do značajnih kulturno-istorijskih spomenika, živopisnih sela u kojima ćete upoznati ljubazne domaćine i iskusiti šta znači tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo. Iako su sve staze markirane, nemojte kretati na put bez GPS logova; vremenske prilike ili ljudski nemar su čest uzrok oštećene signalizacije. Predstavljamo vam stazu stazu TT3 – Čarobni istok. 

Iz jedne od tri sačuvane prašume Evrope krećemo kroz stočarske predjele i penjemo se na Prokletije. Samo ime vam govori o prirodi ovog kraja. A onda kroz zemlju stočara i sira obilazimo tradicionalne naseobine planinskog predjela Crne Gore, katune. Ne propustite priliku da isprobate tradicionalna jela ovog kraja.

Nedaleko od mjesta polaska nalazi se Nacionalni park Biogradska gora, kroz koji prolazi staza. Kako skrenemo sa glavnog puta ka Biogradskom jezeru priroda ne prestaje da nas oduševljava. A samo jezero je dragulj Bjelasice u koji se uliva rijeka koja protiče kroz prašumu zaštićenu još 1878. godinu jednu od tri koje su preostale u Evropi. Staza nas vodi obodom prašume i penje nas makadamskim putem na padine Bjelasice. Autohtoni objekti u katunima čuvaju tradiciju gradnje ovog kraja. Kod stočara u katunima možete isprobati i tradicionalna jela i proizvode. Nakon uživanja u prelijepim pejzažima Bjelasice spuštamo se ka Andrijevici, dijelom makadamom, dijelom asfaltnim putem prateći rijeke, pružajući nevjerovatne poglede na Komove i Prokletije.

Sljedeća dionica je vjerovatno i najzahtijevnija na ovoj stazi. Šumski puteljak koji vodi samom granicom između Crne Gore i Albanije. Pogled na vrhove Prokletija je vrijedan velikog truda koji uložimo u penjanje. Nakon toga slijedi nagrada i spust do Gusinja i Plava.

A onda još jedna avantura. Katunskim putem, koji povezuje katune u kojima su možda i najveći stočari sjevera, uživaćete u divljim predjelima i domaćoj hrani. U katunima postoji dosta domaćina koji pružaju turističke usluge. Ono što možete da probate kod njih ne možete naći u hotelima i restoranima. Ova tematska staza nas vodi ka planini Hajla i Rožajama pa nazad na padine Bjelasice, što smo propustili da obiđemo. Sada nailazimo na sela ispod Bjelasice koja krasi tradicionalna arhitektura gradnje. Uočićemo mnoštvo starih kamenih kuća i brvnara. Dalje nailazimo na veći broj katuna i katunskih koliba tipičnih za ovaj kraj. U njima takođe ima pružaoca turističkih usluga. Usput nailazimo na nekoliko ledničkih jezera. Ukoliko ste ljubitelj ptica ovo je idealno mjesto za posmatranje. Nakon toga slijedi spust ka mjestu polaska.

Ovo je još jedna kružna tura koja nas vodi kroz šarenolike predjele Crne Gore pružajući nezaboravno iskustvo.

Bezbjednost: ako je vrijeme dobro, ako se osjećamo dobro i znamo gdje smo, na ruti smo bezbjedni. Zbog zabačenosti mnogih dionica preporučuje se vožnja u društvu, a kao minimum opreme sa sobom treba imati kartu i kompas (ili mnogo bolje, GPS uređaj), mobilni telefon, baterijsku lampu, osnovni alat za bicikl i rezervnu gumu.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: tt3.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE MAPE

Podijelite ovu stranicu

Menu