Via Dinarica biciklistička staza

Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa – od Slovenije do sjeverne Albanije.

Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali ujedno predstavlja i platformu za razvoj i unapređenje životnih uslova za ljude koji žive u ovim predjelima.

Put Via Dinarica sastoji se od tri osnovna smjera (koridora). Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvata visoke Dinaride, a zelena linija unutrašnje Dinaride.

Kroz Crnu Goru se proteže u dužini od oko 600 km prolazeći kroz tri Nacionalna parka: Durmitor, Biogradska gora i Prokletije i nastavlja se ka Kosovu kroz Nacionalni park Bjeshkët e Nemuna.

Via Dinarica kroz Crnu Goru spaja vjerovatno i najljepše planinske predjele koji se nalaze na ovoj teritoriji. Od nacionalnih parkova zaštićenih od strane UNESCO-a, ledničkih jezera, čistih rijeka, preko nepreglednih pašnjaka i očuvanih prašuma ka Prokletijama. Sami naziv nam odaje prirodu ove planine u šta ćete se i sami uvjeriti.

Na samom ulazu u Crnu Goru iz pravca Bosne i Hercegovine ulazite na područje Nacionalnog parka Durmitor koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Očaraće vas velik broj jezera i vrhova sa kojih se pruža nevjerovatan pogled. U samom srcu nacionalnog parka je grad Žabljak, na nadmorskoj visini od1456 m i nosi tutulu najvišeg naseljenog mjesta na Balkanu, i u njemu možete naći raznovrsnu turističku ponudu. Dalje nas staza vodi preko planine Sinjajevine i njenih nepreglednih pašnjaka ka Nacionalnom parku Biogradska gora i planini Bjelasici, koju takođe krasi velik broj ledničkih jezera. U katunima možete da probate tradicionalne proizvode i hranu tipičnu za ovaj kraj. A onda preko Parka prirode Komovi staza vodi na Prokletije. Najveći vrh Crne Gore se nalazi na Prokletijama (2535 m). Na Prokletijama ima čak 50 vrhova viših od 2000 metara i čak 20 vrhova iznad 2500 metara.

Možete da prođete čitavu stazu ili da obiđete određene djelove. Potrebno je da pažljivo isplanirate putovanje i unaprijed dogovorite smještaj kako u hotelima i planinarskim domovima, tako i u seoskim domaćinstvima duž staze. 

Bezbjednost: ako je vrijeme dobro, ako se osjećamo dobro i znamo gdje smo, na ruti smo bezbjedni. O divljim životinjama ne treba brinuti, a ljudi koje ćemo sretati biće više nego ljubazni i spremni da pomognu. U katunima i selima možemo računati i na beskrajno gostoprimstvo. Zbog zabačenosti mnogih dionica preporučuje se vožnja u društvu, a kao minimum opreme sa sobom treba imati kartu i kompas (ili mnogo bolje, GPS uređaj), mobilni telefon, baterijsku lampu, osnovni alat za bicikl i rezervnu gumu.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI KARTU

OSTALE BICIKLISTIĆKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu