Pesë shtigje për biçikleta lidhin më të mirën që ofron Mali i Zi – nga malet atraktive dhe të larmishme, liqenet akullnajore, lumenjtë malorë, Detin Adriatik, e deri tek monumentet e rëndësishme kulturore dhe historike, fshatrat piktoreske ku do të takoni mikpritës miqësorë dhe do të përjetoni atë se çfarë është mikpritja tradicionale malazeze. Megjithëse të gjitha shtigjet janë të shënuara, mos udhëtoni pa GPS; kushtet e motit ose neglizhenca njerëzore janë shkaqet e rëndomta të dëmit të sinjalistikës. Po ju prezantojmë shtegun TT3 – Magjia Lindore.

Nga një nga tre pyjet e ruajtura të shiut të Evropës, po drejtohemi nëpër zonat e bagëtive dhe ngjitemi në Bjeshkët e Nemuna. Emri tregon shumë për natyrën e kësaj zone. Pastaj, përmes tokës së mbarështuesve të bagëtive dhe djathit, i vizitojmë vendbanimet tradicionale të rajonit malor të Malit të Zi, katundet. Mos e humbni rastin që t’i provoni ushqimet tradicionale të kësaj zone.

Jo shumë larg vendit të nisjes, është Parku Kombëtar Biogradska Gora, nëpër të cilin kalon shtegu. Ndërsa kthehemi nga rruga kryesore për në Liqenin Biogradsko, natyra e bukur vazhdon të na magjepsë. Dhe vetë liqeni është xhevahiri i Bjellashicës, në të cilin rrjedh lumi, i cili rrjedh përmes pyjeve të shiut të mbrojtur në 1878, është një nga tre që mbetën në Evropë. Shtegu na çon përgjatë buzës së pyllit të shiut dhe ngjitet lart në një rrugë zhavorri për në shpatet e Bjellashicës. Ndërtesat autoktone në katunde e ruajnë traditën e ndërtimit të kësaj zone. Gjithashtu mund të provoni ushqime tradicionale dhe prodhime të ofruara nga mbarështuesit e bagëtive në katunde. Pasi kemi shijuar peizazhet e bukura të Bjellashicës, zbresim drejt Andrijevicës, pjesërisht në rrugë zhavorri, pjesërisht në rrugë të asfaltuar, duke ndjekur lumenj që i japin pamje të pabesueshme Komovit dhe Bjeshkëve të Nemuna.

Seksioni i radhës është ndoshta më sfiduesi në këtë shteg. Shtegu pyjor që të çon përgjatë kufirit në mes të Malit të Zi dhe Shqipërisë. Pamja e majave të Bjeshkëve të Nemuna ia vlen mundit të madh që e kemi bërë për t’u ngjitur. Kjo pasohet nga shpërblimi dhe zbritja në Guci dhe Plavë.

Dhe pastaj, një aventurë tjetër. Përgjatë rrugës së Katundit, e cila i lidhë katundet ku mbase gjenden mbarështuesit më të mëdhenj të bagëtive në veri, do të kënaqeni me zona të egra dhe ushqime shtëpiake. Ka shumë mikpritës në katunde që ofrojnë shërbime turistike. Atë që mund ta gjeni atje, nuk mund ta gjeni në hotele dhe restorante. Ky shteg tematik na çon në malin Hajla dhe Rozhajë dhe përsëri në shpatet e Bjellashicës, të cilat nuk i kemi vizituar. Tani hasim nëpër fshatra poshtë Bjellashicës, të cilat janë zbukuruar me arkitekturë tradicionale të ndërtimit. Ne do të vërejmë shumë shtëpi të vjetra prej guri dhe kabina prej druri. Pastaj hasim në një numër të madh katundeve dhe kasolleve të katundit që janë tipike për këtë zonë. Edhe ata kanë ofrues të shërbimeve turistike. Gjatë rrugës, hasim në disa liqene akullnajore. Nëse jeni adhurues i shpendëve, ky është vend ideal për të parë zogjtë. Kjo pasohet nga një zbritje drejt vendit të nisjes.

Ky është një tjetër turne rrethor që na çon nëpër rajone piktoreske të Malit të Zi me një përvojë të paharrueshme.

 Këshilla për sigurinë: nëse moti është i mirë, ndjehemi mirë dhe e dimë se ku jemi, jemi të sigurt në këtë rrugë. Për shkak të largësisë së shumë seksioneve, rekomandohet që të udhëtoni në grup, dhe minimumi i pajisjeve që duhet t’i keni janë harta dhe busulla (ose edhe më mirë, pajisja GPS), telefon celular, llambë dore, veglat bazë të biçikletave dhe gomë rezervë.

FOTOT NGA SHTEGU
EKSPLOROJENI HARTËN
Download file: tt3.gpx

SHTIGJET E TJERA TË ÇIKLIZMIT

Shpërndajeni këtë faqe

Menu