GU02 – Dolina Grebaje

Vrlo lijepa tura, na koju može da krene praktično svako ko ima naviku da sijeda na bicikl. Krećemo sa 920m nadmorske visine a cilj je na 1200m ali ovaj uspon nećemo mnogo osjetiti, stoga nema opravdanja da se propusti ova vožnja – u odnosu na uloženi napor, dobija se vrlo mnogo pa bi ruta u dolinu Grebaje mogla bi biti nešto poput “best buy”-a u regionu.

Iz centra Gusinja krećemo asfaltnim putem u pravcu jugozapada. Na 1,2km od starta je raskrsnica na kojoj ćemo skrenuti desno, i ubrzo proći pored divne stare crkve čija je ljepota uramljena izlomljenim linijama Lipovice i Veljeg vrha.

Na 4,1km sa desne strane puta se nalazi uređen izvor. Oko pola kilometra dalje je jedino ozbijnjije iskušenje na turi: na mjestu zvanom Škala je oko 300m dug uspon nagiba 10-11%. Dolina se sužava dok okolne litice kidišu na put, koji bojažljivo krivuda među njima.

Na ovom mjestu ulazimo i na teritoriju Nacionalnog parka Prokletije, tako da ćemo u njemu proći ukupno oko 8,5km (računajući i povratak).

Asfalt se završava na 6,7km od starta i dalje nas vodi dobar makadamski put. Oko 300m dalje stižemo do Eko katuna Grebaje – izvrsnog mjesta za pauzu i ručak, ali za duži ostanak. Osnovni razlog za duži boravak u ovdašnjim lijepim brvnarama je naravno planinarenje, ali dosta je onih koji vole da se zadrže ovdje iako nemaju ni najmanju namjeru da se penju okolo: lokacija Eko katuna usred grotla visokih prokletijskih vrhova je sama po sebi toliko atraktivna da takve želje čini razumljivim.

Biciklom možemo da se zavučemo u dolinu još 2km dalje, do samog središta Peskova – ogromnog prirodnog amfiteatra koji predstavlja srce Grebaja. Prije nego što krenemo nazad, sigurno ćemo provesti neko vrijeme na ovom mjestu iz koga pogled nema gdje da utekne, i gdje će se na nas bijesno a tiho srušiti čitave Prokletije. Peskovi su kombinacija raja i pakla, mirnog i zastrašujućeg, igra surovih kamenih visova i iskeženih grebena koji odgrizaju nebo a u isto vrijeme počivaju na krhkom cvijeću dolje na dnu, Peskovi su sukob dana i sumraka, i čarobna formula za jednostavno (nažalost samo privremeno) razrešenje životnih pitanja i dilema: ovdje ćemo naime zaboraviti šta smo htjeli da pitamo.

A kad jednom krenemo u dugi spust ka Gusinju, sigurno ćemo se bezbroj puta zaustaviti da bismo se osvrnuli unazad i uvjerili da smo zaista vidjeli ono što nam se čini da smo vidjeli.

Karakteristike rute

– dužina: 18km
– ukupni uspon: 270m
– podloga: asfalt (13,5km), makadam (4,5km)
– uslovi za vožnju: od proljeća do jeseni
FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI KARTU
Download file: GU02.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu