BA05 – Katuni, jezera i vrhovi

Najljepša, najatraktivnija i najzahtjevnija ruta u ovom beranskom biciklističkom setu. Prepuna adrenalina, i zahtijeva vrhunsku kondiciju. Ruta kojom će se voziti, gurati i povremeno na leđima nositi bajk. Ovo je ruta sa dvije povratne opcije koja se mora odvoziti dva puta kako bi se u potpunosti sklopio ovaj lijepi avanturistički mozaik.

START
Start rute je na petom kilometru od Lubnica prema Jelovici, na raskrsnici za Pešića jezero, a do startne tačke se stiže rutom BA02. Odatle kreće malo jači uspon odličnim makadamom prema Senića katunu i katunima koji se nalaze u Pešiča rupi, velikom ledničkom cirku, koji je okružen najvećim vrhovima Bjelasice, Crnom i Zekovom glavom.

Od Pešiča rupe, tj. od katuna Lukovište, kreće hike-a-bike dio do Pešića jezera, jednog od najljepših jezera na Bjelasici, a onda dalje uskom stazom do prevoja Olomerska, koji se nalazi između Zekove glave i Crne Glave. Olomerska je sjajan vidikovac i tačka gdje se ova ruta razdvaja na dvije fenomenalne opcije.

VARIJANTA BA05A
Ovo je lakša varijanta ako se uzme u obzir dužina prolaska pješačkom stazom. Nekoliko stotina metara jugozapadno do vrha Zekova Glava, i nadalje slijedi dugotrajni spust makadamom. Vožnja ovim stranama je pravo uživanje a pogled je nezaboravan.

Vrlo brzo se stiže i do eko-katuna Vranjak, gdje može biti lijepa pauza, a u nastavku trase prolazi se pored planinarskog doma Bjelasica, a nakon doma slijedi lokacija poznata pod imenom Raskrsnica. Kao što samo ime kaže radi se o velikoj raskrsnici odakle se može poći prema Kolašinu, Komovima ili Jelovici (krak koji vodi na južnu stranu svijeta je put za Jelovicu).

Slijedi veliki šumski kompleks, a nakon 3km od Raskrsnice treba skrenuti oštro u lijevu stranu na makadam koji vodi do skrivenih i ušuškanih katuna Tusta i Padeža. Kada se prođe katun Padeža ostaje još 1,3km do Ravne Jelovice i uključenja na BA02 rutu kojom će se dalje, uglavnom asfaltom, stići do Lubnica.

VARIJANTA BA05B
Dakle, opet smo na prevoju Olomerska, odakle kontra od varijante A, u sjevernom smjeru započinje nešto teža varijanta ove rute. Pješačkom stazom trasa izlazi na Pitomu ravan a onda se preko lokacije Galica stiže ispod samog vrha Crna glava, najvisočije kote na Bjelasici. Izuzetna prilika da se napravi pauza i osvoji vrh, a onda za one koji su vični single stazama slijedi spust do Urslulovačkog jezera. Ostali će sa lakoćom odgurati bajk.

Od jezera treba skrenuti desno a onda nastaviti još malo spust pješačkom stazom do prvih stočarskih stanova u Malom Ursulovcu. Odatle se trasa ponovo uključuje na makadam.

Nastavlja se kroz velike šume poznate kao Desina gora, a onda malo prije skretanja za Desin do ruta nastavlja usponom prema lokaciji Pojatište.

Preko Pojatišta prolazi prelijapa planinarska staza za Crnu glavu, a u samoj blizini se krije i jedna fantastična prirodna atrakcija poznata kao Udovinjica. Od Pojatišta, preko Veljeg dola i Sela, slijedi spust do kraja rute koja se završava uključenjem na stazu BA02.

UDOVINJICA
Ako poslije naporne vožnje preostane snage i volje, treba napraviti pauzu na Pojatištu i potražiti markiranu stazu koja vodi do Udovinjice. Radi se o impresivnom prirodnom usjeku koji vijuga kroz Žutu platiju, širine 3-4 metra sa vertikalnim liticama visokim i do 50 metara. Ovo čudo prirode, koje je do skoro bilo skriveno od ljubitelja prirode, u stara vremena od mještana je korišćeno kao prirodni tor za stoku, a istorija pamti da se tu u doba Turske imperije desila i strašna pogibija muških mještana koji su stradali od albanskog plemena Klimenti. Za njima su ostale brojne udovice te otuda i naziv Udovinjica za ovu prirodnu atrakciju.

Ova lokacija je uvrštena u projekat SVA ČUDA CRNE GORE.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: ba05.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu