PL03 – Memina planina

Vrlo ”zelena” ali i naporna tura koja će se dopasti onima koji vole da provjeravaju svoje fizičke mogućnosti. Osim toga, put na Meminu planinu izlazi na mjesta sa kojih se pruža odličan pogled na Plav i Plavsko jezero, a najviša tačka rute – katuni ispod 2074m visokog vrha planine – može biti početak zanimljivog pješačenja do samog vrha. Dobrim dijelom se vozi kroz šumu, što će svakako biti zgodno tokom ljetnjih vrućina.

Nakon samo oko 300m od centra Plava napustićemo asfalt i skrenuti lijevo, na makadamski put za selo Budovica. Put odmah počinje da se penje, a njegov kvalitet da se spušta – potrebni su strpljenje i entuzijazam za truckanje po podlozi koja predstavlja kombinaciju lošeg makadama i grube kaldrme. No pogled na jezero i Plav koji brzo ostaju u dubini ispod nas, nadoknadiće mnogo toga. Na početku drugog kilometra loš makadam prelazi u zemljani put. Posle 2,7km je raskrsnica na kojoj treba nastaviti pravo i ubrzo se prolazi pored izvora, na lijevoj strani puta. (Izvor nije jasno vidljiv, pa treba pažljivije pogledati.)

Kod groblja na izlasku iz Budovice, slikovitog sela sa kućama od kamena i drveta, treba napustiti relativno ravan i širok put kojim smo se do tada kretali i okrenuti lijevo, strmije uzbrdo. Odavde počinje najteži dio uspona, dug oko 4,4km. Najprije ćemo proći jedan polunapušteni katun a zatim ulazimo u šumu gdje nas očekuje iskušenje u vidu ćudljivog zemljanog puta, uglavnom pristojnog kvaliteta ali povremeno prekrivenog debelim slojem lišća ili razrovanog točkovima traktora. Na ovih 4km postoje i kraće ravnije dionice koje će nam pružiti šansu da se izduvamo, no generalno treba biti spreman na ozbiljan napor. Poslije dijela sa brojnim kratkim serpentinama i još malo šume, konačno ćemo izaći na veliki otvoreni amfitetatar ispod vrha Memine planine. Od katuna koji se nalaze na ovom mjestu, do vrha Memine planine se stiže za oko 30minuta energičnog hoda.

Istim putem ćemo se vratiti do Budovice, gdje ćemo sada skrenuti lijevo i početi silazak ka selu Hakanje i ka asfaltnom putu Plav – Gusinje. Put kojim se spuštamo je makadam prihvatljivog (mada ne sjajnog) kvaliteta.
Kad se jednom nađemo na putu uz jezero, skrenućemo desno i nakon kratke vožnje (baš po mjeri za opuštanje naših uvrijeđenih mišića) brzo se ponovo naći u Plavu.

Karakteristike rute

– dužina: 22km
– ukupni uspon: 1000m
– podloga: zemljani put (13km), makadam (4km) i asfalt (5km)
– uslovi za vožnju: od proljeća do jeseni, osim tokom i poslije jakih kiša – trasa jednim dijelom vodi kroz nenaseljeni planinski predio i šumu, pa uz sebe obavezno treba imati osnovni alat za bicikl, rezervnu gumu, lampu, kartu i sredstvo za navigaciju (GPS uređaj ili bar kompas). Preporučuje se i vožnja u društvu.
FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: PL03.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu