Pet biciklističkih staza povezuju ono najbolje što Crna Gora ima da ponudi – od atraktivnih i raznovrsnih planina, glečerskih jezera, planinskih rijeka, Jadranskog mora do značajnih kulturno-istorijskih spomenika, živopisnih sela u kojima ćete upoznati ljubazne domaćine i iskusiti šta znači tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo. Iako su sve staze markirane, nemojte kretati na put bez GPS logova; vremenske prilike ili ljudski nemar su čest uzrok oštećene signalizacije. Predstavljamo vam stazu TT2 – Otkrića na sjeveru. 

Polazak iz grada „piva i čelika” kroz divlje predjele i dobar uspon preko planine Golije. Mjestimično asfaltni put zamjenjuje makadamski put, stoga treba provjeriti opremu prije polaska. Obilazimo vjerovatno i najljepša mjesta u Crnoj Gori. Posljednji osvojeni-a kanjon u Evropi, Nacionalni park pod zaštitom UNESCO, jedan od najvećih mostova u Evropi uvršten među 10 naljepših na svijetu, jedna od tri sačuvane prašume u Evropi Nacionalnog parka Biogradska gora i mnoge druge ljepote duž staze će vas ostaviti bez daha. Duž ove dionice naići ćete na autentične katune koji nude tradicionalna jela i proizvodi.

Nije lako proći rutu TT2 (kao ni ostale Top trail rute). Da bi se savladala potrebna je dobra ako ne i vrhunska kondicija – ali daleko važniji je pozitivan pristup, dobra volja i dobro planiranje, da bismo imali dovoljno vremena za teže dionice. Krajevi kroz koje prolazimo neće prestajati da nas ushićuju i inspirišu. Ujedno ćemo obići i neka od najljepših mjesta Crne Gore. 

Polazak iz Nikšića, grada „piva i čelika” i sjedišta jednog od najpoznatijih biciklističkih klubova u Crnoj Gori, Perun, kroz divlje predjele i dobar uspon preko planine Golije. Mjestimično asfaltni put zamjenjuje makadamski put, stoga treba provjeriti opremu prije polaska. Spuštamo se polako ka kanjonu Nevidio, koji je posljednji osvojen kanjon u Evropi – tek 1965. godine. Odavde imamo još jedan uspon ka Žabljaku i Nacionalnom parku Durmitor. Žabljak je jedan od najvećih turističkih centara sjevera, kako zimi kao ski centar, tako i ljeti zbog velikog broja jezera i vrhova, netaknute prirode koja se nalazi na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine.

Laganom dionicom asfaltnog puta spuštamo se ka Mostu na Đurđevića Tari koji se ističe svojom ljepotom. Nalazi se 172 metra iznad rijeke Tare, i u vrijeme kada je bio završen ovaj most je predstavljao najveći saobraćajni betonski most u Evropi. Most na Tari je uvijek bio velika inspiracija mnogim umjetnicima, i njegovoj veličanstvenoj ljepoti su se divili čak i renomirani svjetski arhitekti i inženjeri. Tome u prilog ide i činjenica da je uvršten u listu 10 najljepših mostova na planeti.

Staza dalje vodi ka Nacionalnom parku Biogradska gora i planini Bjelasici. Duž ove dionice naići ćete na autentične katune koji nude tradicionalna jela i proizvodi. Punog stomaka nastavljamo preko Moračkih planina i prekrasnog pogleda na kanjon Morače. Uspon koji slijedi će nas nagraditi čarobnim vidicima. Nakon uživanja u pogledu spuštamo se ka mjestu odakle smo i krenuli.

Još jedna staza koja nas vodi kroz divlje i surove krajeve Crne Gore, na momente i pitome, koja nas natjera da se zapitamo da li smo se zaista vratili u stvarni svijet.

Bezbjednost: ako je vrijeme dobro, ako se osjećamo dobro i znamo gdje smo, na ruti smo bezbjedni. O divljim životinjama ne treba brinuti, a ljudi koje ćemo sretati biće više nego ljubazni i spremni da pomognu. U katunima i selima možemo računati i na beskrajno gostoprimstvo. Na turi ćemo proći i neke na kojima saobraćaj može biti intenzivan (pogotovo u turističkoj sezoni), pa treba voziti pažljivo. Zbog zabačenosti mnogih dionica preporučuje se vožnja u društvu, a kao minimum opreme sa sobom treba imati kartu i kompas (ili još bolje, GPS uređaj), mobilni telefon, baterijsku lampu, osnovni alat za bicikl i rezervnu gumu.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: TT4.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE AMPE

Podijelite ovu stranicu

Menu