BA04 – Gole visoravni Bjelasice

Prelijepa ruta koja od Lubnica preko sela Bastahe i Glavaca vodi na četvrti bjelasički greben, turistima najmanje poznatu regiju Bjelasice, koja je ništa manje atraktivna od ostalih popularnijih djelova ove planine.

Prvih 11 km ruta nas vodi kroz seoska imanja a onda direktno iz sela Glavace počinje novi uspon ka planinskim predjelima i katunima Gojnovac i Rasova i još više na visoravan Potrkovo (1967m) odakle se pruža fenomenalan pogled na sve četiri strane svijeta.

Od Potrkova ruta nastavlja prema katunu Bubanjska rupa, a zatim preko Ostrikovaca na kome se nalaze katuni Senjak i Brklje, nastavlja prema Torinama odakle ruta ponovo ulazi u šumski predio, i preko Vijogore i katuna Bunjevica, Lazina i Novakovog dola izlazi na široku pašnjačku visoravan Suvo polje (1920m) , koje i nije tako suvo i pusto i na njemu se nalaze brojne lokve i stočarski stanovi.

Od Suvog polja ruta ulazi u drugi dio, gdje počinje spust preko katuna Kojanovac i Lainska, prema Šiškom jezeru (1665m) gdje se ulazi u zonu NP Biogradska gora.

Od Šiškog jezera, preko katuna Šiška i Ševarinskog jezera, jako lijepog i atraktivnog predjela, kroz koji prolaze i dvije Vrhunske nacionalne rute TT2 i TT3, nastavlja se spust, preko katuna Livadica i Suvodo odakle se preko sela Kurikuće napokon stiže u Lubnice.

Prije sela Kurikuće naići će se na planinarski dom Suvodo, koji nudi smještaj, dobru domaću hranu, u ponudi je i svježa pastrmka a često se tu može naći u izvoru ohlađen bostan koji poslije duge ljetnje vožnje dobro prija umornom biciklisti.

FOTOGRAFIJE SA RUTE
ISTRAŽI MAPU
Download file: BA04.gpx

OSTALE BICIKLISTIČKE RUTE

Podijelite ovu stranicu

Menu