Pesë shtigje për biçikleta lidhin më të mirën që ofron Mali i Zi – nga malet atraktive dhe të larmishme, liqenet akullnajore, lumenjtë malorë, Detin Adriatik, e deri tek monumentet e rëndësishme kulturore dhe historike, fshatrat piktoreske ku do të takoni mikpritës miqësorë dhe do të përjetoni atë se çfarë është mikpritja tradicionale malazeze. Megjithëse të gjitha shtigjet janë të shënuara, mos udhëtoni pa GPS; kushtet e motit ose neglizhenca njerëzore janë shkaqet e rëndomta të dëmit të sinjalistikës. Po ju prezantojmë shtegun TT2 – Zbulimet e Veriut.

 Nisja nga qyteti i “birrës dhe çelikut” nëpër viset e egra dhe një ngjitje e mirë mbi malin Golija. Në disa vende, rruga e asfaltuar zëvendëson rrugën me zhavorr, kështu që pajisjet duhet të kontrollohen para nisjes. Ndoshta po i vizitojmë vendet më të bukura në Mal të Zi. Kanioni i fundit i pushtuar në Evropë, Parku Kombëtar i mbrojtur nga UNESCO, një nga urat më të mëdha në Evropë në mesin e 10 më të bukurave në botë, dhe një nga tre pyjet e ruajtura të shiut në Evropë të Parkut Kombëtar Biogradska Gora dhe shumë bukuri të tjera përgjatë shtegut do t’ju lënë pa frymë. Përgjatë këtij seksioni, do të hasni katunde autentike që ofrojnë ushqime dhe prodhime tradicionale.

Nuk është lehtë të mbërrini në fund të Korridorit TT2 (si dhe shtigjet tjera Top Trail). Për ta pushtuar, duhet të jeni në gjendje e mirë, ndoshta në nivelin më të lartë të gjendjes fizike – por shumë më e rëndësishme është qasja pozitive, vendosmëria dhe planifikimi i mirë, në mënyrë që të kemi kohë të mjaftueshme për seksione më të vështira. Viset nëpër të cilat do të kalojmë, vazhdojnë të na emocionojnë dhe të na frymëzojnë. Do t’i vizitojmë edhe disa vendet të bukura në Mal të Zi.

Nisja nga Nikshiqi, qyteti i “birrës dhe çelikut” dhe selia e një prej klubeve më të famshme të çiklizmit në Malin e Zi, Perun, përmes peizazheve të egra dhe një ngjitje të rrëpirë mbi Malin Golija. Në disa vende, rruga e asfaltuar zëvendëson rrugën me zhavorr, kështu që pajisjet duhet të kontrollohen para nisjes. Zbresim ngadalë drejt kanionit Nevidio, i cili është kanioni i fundit i pushtuar në Evropë – vetëm në vitin 1965. Nga këtu, e kemi një ngjitje tjetër në Zhablak dhe në Parkun Kombëtar të Durmitorit. Zhablak është një nga qendrat më të mëdha turistike në veri, si në dimër si vendpushim për skijim, ashtu edhe në verë për shkak të numrit të madh të liqeneve dhe të majave, natyrës së paprekur, e cila është në listën e trashëgimisë natyrore dhe kulturore të UNESCO-së.

Një pjesë e lehtë e rrugës së asfaltuar zbret drejt Urës në Gjurgjeviça Tara, e cila shquhet për bukurinë e saj. Ndodhet 172 metra mbi lumin Tara, dhe në kohën kur u përfundua kjo urë, ishte ura më e madhe e betonit për trafik në Evropë. Ura Tara ka qenë gjithmonë një frymëzim i shkëlqyeshëm për shumë artistë dhe bukuria e saj madhështore është admiruar edhe nga arkitektët dhe inxhinierët me famë botërore. Kjo mbështetet nga fakti se është përfshirë në listën e 10 urave më të bukura në planet.

Shtegu vazhdon për në Parkun Kombëtar Biogradska gora dhe Malin Bjellashica. Përgjatë këtij seksioni, do të hasni katunde autentike që ofrojnë ushqime dhe prodhime tradicionale. Me stomak të plotë, vazhdojmë përtej maleve Moraça dhe një pamje të bukur të Kanionit Moraça. Ngjitja që pason do të na shpërblejë me pamje magjike. Pasi ta shijojmë pamjen, zbresim në vendin nga ku u nisëm.

Një shteg tjetër që na çon nëpër pjesë të egra dhe të ashpra të Malit të Zi, ndonjëherë i zbutur, që na bën të pyesim nëse jemi kthyer vërtet në botën reale.

 Këshilla për sigurinë: nëse moti është i mirë, ndjehemi mirë dhe e dimë se ku jemi, jemi të sigurt në këtë rrugë. Nuk ka nevojë të shqetësohemi për kafshët e egra, dhe njerëzit që do të takojmë janë të sjellshëm dhe të gatshëm për të ndihmuar. Në katunde dhe fshatra, mund të llogarisim në mikpritjen e pafund. Gjatë turneut, gjithashtu do të kalojmë nëpër disa pjesë në të cilat trafiku mund të jetë i rëndë, veçanërisht në sezonin kulmor turistik, kështu që duhet udhëtuar me kujdes përgjatë atyre rrugëve. Për shkak të largësisë së shumë seksioneve, rekomandohet që të udhëtoni në grup, dhe minimumi i pajisjeve që duhet t’i keni janë harta dhe busulla (ose edhe më mirë, pajisja GPS), telefon celular, llambë dore, veglat bazë të biçikletave dhe gomë rezervë.

FOTOT NGA SHTEGU
EKSPLOROJENI HARTËN
Download file: TT4.gpx

SHTIGJET E TJERA TË ÇIKLIZMIT

Shpërndajeni këtë faqe

Menu